Discuta liber

Stiri, pareri si impresii despre turismul romanesc si nu numai.

Alba Iulia – Orasul Marii Uniri

“Veniti la Alba Iulia! Veniti cu zecile de mii”

Asa incepea Apelul Consiliului National Roman din 24 noiembrie 1918 care chema romanii de pretutindeni sa participe la actul Unirii.

Aflata pe locul cetatii dacice Apoulon, mentionata in scrierile vestitului geograf al antichitatii, Ptolemeu si pe locul castrului roman Apulum, Alba Iulia este, inainte de toate, un oras istoric de o importanta covarsitoare pentru poporul roman.

Catedrala ortodoxa

Catedrala ortodoxa a fost construita intre 1921-1923, iar arhitectura sa este inspirata de cea a Bisericii domnesti de la Targoviste. Catedrala are forma de cruce greaca inscrisa, iar de o parte si de alta a intrarii apar portretele regelui Ferdinand si reginei Maria, subliniindu-se astfel, semnificatia istorica a edificiului. In prezent, aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

Catedrala Ortodoxa - Alba Iulia

Catedrala romano-catolica

Catedrala romano-catolica a fost ridicata in secolul al XIII-lea si este considerata drept cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania. Aici isi afla odihna de veci Iancu de Hundoara, alaturi de fratele sau Johannes Miles, de fiii sai Ladislau si Ioan Sigismund si rgina Isabella.

Catedrala Romano-catolica - Sf. Mihail - Alba Iulia

Muzeul Unirii

Muzeul functioneaza in Cladirea Babilon, construita intre 1851-1853 si care a avut initial, destinatie militara.

Sala Unirii este un simbol pentru istoria Romaniei: aici a avut loc, la 1 Decembrie 1918, adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis Unirea cu Tara. Vizitatorii pot vedea aici, in original, documentele Unirii si steagurile purtate atunci de participanti.

Muzeul Unirii - Alba Iulia

Statuia lui Mihai Viteazul

Realizata din bronz de catre sculptorul Oscar Han, statuia lui Mihai Viteazul este amplasata in fata palatului princiar. Basorelieful realizat de Horia Flamandu, il reprezinta pe Mihai Viteazul primind omagiile celor trei tari romane unite in 1600.

Statuia lui Mihai Viteazul - Alba Iulia

Pe 1 Decembrie pasii romanilor de pretutindeni se indreapta spre Alba Iulia, Orasul Marii Uniri.

Sursa: aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>