Discuta liber

Stiri, pareri si impresii despre turismul romanesc si nu numai.

Brasov, vechea Coroana

Intr-un document datand din sec. al XII-lea (“Catalogus Ninivensis”), orasul este mentionat cu numele Corona. Ulterior, apare cu numele Brassovia, Barasu, Brasu, Braso si, din anul 1294, Brasov.

La poalele masivului Tampa, in Depresiunea Barsei, se afla unul dintre cele mai frumoase orase din tara: Brasov.

Incepand din sec. al XIV-lea, Brasovul devine un important centru comercial si mestesugaresc, avand, inca din 1364, dreptul de a organiza targuri anuale si saptamanale. In anul 1395 au inceput lucrarile de construire a fortificatiilor si in acelasi an, cetatea Brasovului a fost locul in care Mircea cel Batran si Sigismund de Luxemburg (regele Ungariei) au semnat un tratat de alianta antiotomana.

In secolul al XV-lea, Brasovul a intretinut relatii comerciale si politice cu Moldova si Tara Romaneasca, negustorii brasoveni bucurandu-se de numeroase privilegii acordate de domnitorii romani (Mircea cel Batran, in 1413, Vlad Tepes, in 1456 si Stefan cel Mare, in 1457).

In 1688, orasul a fost cucerit de habsburgi, in 1848 a devenit un puternic centru revolutionar, iar in 1940 cetatenii sau au protestat impotriva Dictatului de la Viena. La 15 noiembrie 1987, brasovenii au protestat impotriva regimului comunist.

Important centru cultural, Brasovul este locul in care s-a infiintat prima tipografie din Transilvania (1533) si s-a tiparit prima carte in limba romana (“Catehismul romanesc”).

Monumente istorice importante sunt:

Cetatea Brasovului (Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Macelarilor, zidul de centura), bastioanele (al Tesatorilor, al Fierarilor, al Postavarilor, al Cojocarilor, al Frangherilor), Poarta Ecaterinei, Biserica Sf. Bartolomeu (sec. XIII), Biserica Neagra (sec. XIV), Biserica Sf. Nicolae din Schei (sec. XIII), Primaria Veche (azi, Muzeul de Istorie), Biserica Sf. Martin (sec. XV), Liceul Honterus (sec. XVI), Vechea Prefectura (sec. XIX), Hanul vechi (sec. XVIII).

4 Responses to Brasov, vechea Coroana

 1. Salut!

  Dacă îți place arta și vrei să susții talentul din țara noastră îți propun o colaborare. Sunt administratorul siteului aerografie.ro și îți ofer să facem un schimb de articole și linkuri între blogurile noastre.
  Pentru a afla mai multe detalii despre oferta mea, intră pe linkul:
  http://aerografie.ro/pages/schimb-de-linkuri

  Adrian Moisa,
  Y!mess: aerografie_ro

 2. Brasovul, intr-adevar un oras minunat! Il recomand cu drag celor care sunt pasionati de calatorie si lucruri frumoase!

 3. Prefer Sibiul, ai mai multe optiuni de petrecere a timpului liber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>