Discuta liber

Stiri, pareri si impresii despre turismul romanesc si nu numai.

Iasiul turistic

Orasul Celor Sapte Coline” cum este supranumit orasul Iasi, duce in ultimii ani o lipsa acuta de pormovare turistica. Nu ca in vreunul din anii din era post-decembrista ar fi avut parte de mai mult din partea autoritatilor.

Este cu adevarat pacat ca un oras care are atatea de oferit sa nu fie promovat, scos in fata pentru valorile sale. Pe langa faptul ca orasul este unul puternic culturalizat, este unul dintre cele mai importante, daca nu cel mai important, centru studentesc al tarii. Aerul universitar se simte in tot orasul. De altfel, in vacanta de vara Iasiul este aproape pustiu, cei peste 300.000 de locuitori ai sai fiind parca in exod.Chiar daca asa pare, iesenii va asteapta sa le vizitati urbea chiar si vara, cand plimbarile pe Copou sunt unice. Avantajul lipsei aglomeratiei va va incuraja sa faceti o buna parte din oras la picior. Ati putea incepe de la Palatul Culturii, contruit pe parcursul a doua decenii si inaugurat de Ferdinand de Hohenzollern in 1926. Desi nu a mai avut parte de o renovare de ceva vreme, inca arata maiestos si gazduieste un complex muzeal format din patru mari muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu.

Daca vreti sa le vizitati, faceti-va timp, o zi fiind insuficienta pentru a vizita toate cele patru muzee. O cazare la un hotel in zona Palatului Culturii, pentru doua persoane costa in jur de 300 RON pe noapte, la un hotel de 3* (cu mic dejun inclus). Desi pretul este usor piperat, este zona ideala in care sa te cazezi daca vrei sa vizitezi Iasiul. Hotel Ramada, Hotel Moldova si Hotel Europa sunt practic pe aceelasi bulevard, cel din fata Palatului Culturii, strada pe care mai gasesti si doua centre comerciale importante. Pe langa Palatul Culturii mai ai in zona o multitudine de atractii turistice: Casa Dosoftei, Palatul Roznovanu (actualul sediu al Primariei), Mitropolia Iasi cu Moastele Sf. Parascheva, Biserica Sf. Trei Ierarhi, Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi.

Daca vreti sa vizitati intr-o perioada a anului cand studentii misuna peste tot va recomand zona Copoului, unde puteti admira Teiul lui Eminescu, Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Gradina Botanica, Bojdeuca Ion Creanga si Podgoriile Cotnari.

Desi e mai departe de centru, nici Dealul Bucium nu e de scapat din vizor, acolo veti putea inca admira celebrii “plopi fara sot” din poezia lui Eminescu si unde va puteti delecta cu bunataturi romanesti la renumitul Han Trei Sarmale. Daca vreti sa va cazati in acesta zona aveti o optiune excelenta in Hotel Bellaria, fostul Hotel Onix, un stabiliment de 4* care sunt convins ca nu va va dezamagi.

Nu incercati sa cautati vreun hotel liber in perioada cand se tine Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva si totodata Hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi, adica 14 octombrie. Acest eveniment a devenit, in ultimii 15 ani, o manifestare crestina de amploare pentru zona Moldovei, zeci de mii de crestini venind in pelerinaj la Iasi. Hotelurile au camerele rezervate si cu un an inainte pentru acea perioada.

6 Responses to Iasiul turistic

 1. Cand a-ti fost ultima data prin Transilvania???
  Imagini inedite (in format HD)

  http://www.av-turism.ro/motel.php?mid=3

 2. f frumos..iasi cel mai mare centru universitar

 3. Hanul Trei Sarmale e inchis de cel putin 10 ani, in nici un caz nu ai sa mananci acolo mancaruri traditionale, ceea ce e o mare pierdere pentru Iasi, intr-adevar.
  Sfat: documenteaza-te intai si apoi scrie.

 4. Eu am fost acolo acum vreo 6-7 ani, cand eram student in Iasi, si din cate imi aduc aminte si am mancat destul de bine.
  E trist ca asa un restaurant cu traditie e inchis si se ofera comunitatii si turistilor. Oricum, multumim pentru feedback!

 5. Am vizitat Iasiul anul trecut si chiar arata foarte bine. Foarte curat si civilizat … Un adevarat oras european.

 6. -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>